10 питань і відповідей про тандир

 

З чого виготовлений тандир?

Тандир – це виключно ручна робота. Його ліплять із спеціальних екологічно чистих сортів глини і обпалюють. Глина перетворюється в кераміку. Тандири в Будмаркеті виготовлені з шамотної глини і вигобляються тільки в Україні.

Що найчастіше готують в тандирі?

Тандир дозволяє приготувати дуже багато різноманітних страв.

Найбільш популярними є:

  • Шашлики
  • Запечені помідори, болгарський перець, кабачки, баклажани
  • Фарширований картопля і печериці
  • Запечена птиця у фользі (курка, індичка, качка)
  • Бараняча нога цілком
  • Риба
  • Тушковані та інші страви в чавунці
  • Коржі

Чим розтоплювати тандир і як довго?

Тандир розтоплюють дровами. Залежно від розміру тандира і якості дров в середньому розпалювання займає 40-60 хвилин.

Скільки йде дров для розпалювання тандира і які використовувати?

В середньому не більше, ніж для розпалювання мангала. Приблизно дві «оберемки». Можна використовувати будь-які дрова, краще листяні породи і обов’язково сухі.

Скільки часу запікати страви в тандирі?

Тандир готує дуже швидко! Якщо це гриби-овочі, то достатньо 5-10 хвилин. Риба буде готова за 12-15 хвилин. Шашлик готується 15-20 хвилин. Тушка курки зажадає 30 хвилин. Бараняча нога 40-60 хвилин.

Як розтопити тандир і підготувати до роботи?

Знімаєте кришку і забираєте шампури з кріпленням. Закладаєте дрова на 50-70% об’єму тандира. Відкриваєте піддувало і розпалюєте дрова. Використовуйте брикети або роли для розпалювання. Рідину для розпалювання краще не використовувати.
Чекаємо, коли з внутрішньої поверхні повністю зникне кіпоть (40-60 хвилин). Чекаємо, щоб дрова і вугілля прогоріли приблизно до рівня колосників. Вугілля активно горить без наявності полум’я і рівномірно розподілене по дну.
Продукти можна закладати и тандир. Закривайте кришку і піддувало.
Готово. Залишилося засікти час і відпочивати, поки тандир робить свою роботу.

Можна використовувати тандир як підставку під казан?

Так можна. При цьому, на практиці готувати дуже незручно. Висота від вогнища горіння до казана значно більше ніж треба. Для підкидання дров потрібно знімати розпечений казан. Язики полум’я іноді обпалюють руки.

Чим тандир краще мангала?

  • За один розпал можна приготувати кілька закладок шампурів або овочів.
  • Не треба крутити шампура і контролювати процес. Просто засічіть час.
  • Їжа без канцерогенів, так як немає обсмажування на прямому випромінюванні вугілля
  • Особлива соковитість продукту за рахунок оптимального термічного режиму
  • Величезна різноманітність страв
  • Термін придатності тандира при належному використанні не обмежений
  • Якщо на вулиці погана погода, тандир готує без Вашої участі

Які найважливіші характеристики тандира і чому?

  1. Вага тандира. Чим більше вага, тим довше на ньому можна готувати. Особливо важливо при прохолодній погоді.
  2. Товщина стін. Вона повинна бути не менше 4 см, краще 5см.
  3. Внутрішній об’єм. Більший об’єм більш зручний для закладання дров і застосування різних аксесуарів
  4. Діаметр горловини. Більший діаметр горловини зручний для приготування коржів, закладки дров і в інших дрібницях. чим більше горловина, тим етажерку більшого діаметра можна використовувати.
  5. Надійний виробник. Це гарантує довгий термін служби тандира і аксесуарів, а також комфортний гарантійний сервіс

Що важливо знати, щоб купити тандир і не пошкодувати?

Якщо хочете приготувати шашлики, а потім овочі відразу після цього, то вибирайте тандир вагою 80 кг і більше
Якщо плануєте готувати і в прохолодну погоду, купуйте великий тандир 110кг і більше
Тандири вагою 60-65кг підходять для дачного літнього відпочинку в теплу погоду, і приготування однієї закладки шашликів. У таких Тандирах потрібно готувати уважніше, так як згоріти їжа в них може з більшою ймовірністю. Подати на стіл шашлики, а через 5-10 хвилин запечені гриби або овочі не вийде. Потрібно буде підкинути дров, через 30 хвилин як прогорять продовжити приготування. Такі тандири мають недостатню теплоємність для приготування навіть в прохолодні дні (+ 10С). Більшість аксесуарів не поміщаються в невеликі тандири.
Тандири вагою до 60кг ми рекомендуємо купувати тільки рибалкам і мисливцям, як альтернатива мангалу.
Якщо хочете готувати коржі, краще купити тандир з діаметром горловини 30см і більше
Підставка під тандир необхідна не тільки для ізоляції від вологи, але і для зручності виїмки вугілля. Можна підставити миску або деко під тандир і висипати золу в неї. Без неї прибирати вугілля з тандира проблематично.